(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Після завершення 30-річної окупації відновлення та відбудова звільнених земель стало однією з найважливіших і актуальних проблем, що постали перед країною. У післяокупаційний період, тобто за останні два роки, Азербайджанська держава зробила важливі кроки в розвитку Карабаху. Проведено велику роботу в напрямку забезпечення безпеки, будівництва інфраструктури, сільського господарства та туризму. Проекти, що реалізуються, виконуються і плануються до реалізації в майбутньому на звільнених землях, матимуть значний вплив на розвиток туризму в Карабахському регіоні. Слід зазначити, що правильна оцінка потенціалу цих територій, їх подальший розвиток і, головне, розвиток туризму зробить значний внесок у реструктуризацію та розвиток Карабаху, а також у розвиток економіки Азербайджану. на ненафтовий сектор. Карабах - регіон з багатим туристичним потенціалом. Тут є можливості для становлення та розвитку різних видів туризму. Просто знищення вірменами цих земель і руйнування інфраструктури під час окупації стрімко гальмують розвиток туризму в Карабасі. Загальна вартість відновлення звільненого Карабахського регіону вимірюється мільярдами. Провести ці роботи і відродити Карабах і швидко провести ці роботи неможливо за рахунок економіки країни. Відзначимо, що в минулому році на виконання робіт в Карабахі з держбюджету було виділено 4,4 мільярда манатів. Однак орієнтовні асигнування на повну реструктуризацію Карабаху становлять понад 50 мільярдів манатів. Тому одним із актуальних питань є забезпечення та збільшення інвестиційного потоку в цей регіон. У Карабахі, який має можливість розвиватися на світовому рівні в найближчі 10-15 років з власним туристичним потенціалом, дуже важливо досліджувати та застосовувати світовий менеджмент туризму з точки зору методології, щоб скористатися цими можливостями туристичний сектор. Якщо досвід багатьох розвинутих країн у цій галузі правильно і планомірно застосувати в Карабахі, то регіон стане одним з провідних регіонів світового туристичного сектора.