(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Призупинення попиту на приватне житло та комерційні споруди, через руйнівні наслідки воєнних дій, ставлять під загрозу можливість виживання будівельних підприємств усіх рівнів та направленостей, майже по всій території України, що в свою чергу, спричинює дестабілізацію національної економіки. Встановлення обґрунтованого рівня цін на ринку будівельних матеріалів стає одним з основних об’єктивних факторів впливу на успішне планування роботи організацій, що включає прогнозування ефективності цінової політики та розуміння того, наскільки запланована система ціноутворення вирішуватиме можливість вдалого розвитку та протистоянню конкурентній політиці. В статі представлена методика створення цінової політики будівельно-виробничих підприємств, встановлені основні цілі та завдання. Виявлено необхідність попередньої оцінки попиту на дану групу товарів для досягнення бажаного фінансового результату. В даних умовах існування, для збереження та подальшого розвитку будівельного бізнесу, особлива увага має приділятися оптимізації витрат на виробництво, що в свою чергу, дасть можливість встановленню найбільш ефективної цінової політики для підприємства в цілому. Все це не можливо зробити без вдосконалення калькуляції витрат для кожного окремого виду продукції. В рамках даного наукового дослідження представлено проект створення калькуляції будівельного матеріалу з урахуванням усіх складових собівартості продукції. Формування остаточної ціни, а разом з тим розуміння рентабельності продукції в значній мірі залежить від ринкової політики конкурентних підприємств. Особливу увагу приділено аналізу ринкової політики та її впливу на ціноутворення власної номенклатури товарів. Розглянуті фактори і методи ціноутворення. Представлена технологія встановлення остаточної вартості продукції відповідно до діючої цінової стратегії з градацією цін в залежності від споживаного об’єму різних клієнтів компанії. На основі проведених досліджень розроблені етапи формування конкурентоспроможної цінової стратегії виробничих підприємств на ринку будівельних матеріалів.