(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Стаття присвячена аналізу понять «форс-мажор» та «непереборна сила» як обставин звільнення від відповідальності за невиконання чи неналежного виконання контрагентом свого зобов’язання за договором. Це є необхідним для визначення можливості і необхідності розмежування таких понять та їх наукового дослідження в майбутньому. У статті визначено, які обставини можуть визнаватися як форс-мажорні, а також розглянуто та досліджено повноваження Торгово-промислової палати України як суб’єкта, уповноваженого підтверджувати наявність форс-мажору, видавати відповідний сертифікат. Аргументовано позицію, що під час видачі сертифікату про форс-мажорні обставини потрібно враховувати, як саме та чи інша обставина впливає на належне виконання умов договору та чи існує причинно-наслідковий зв’язок між подією та унеможливленням однієї із сторін належного виконання своїх обов’язків, оскільки самої наявності таких подій є недостатньо. Розглянуто основні види форс-мажорних обставин та можливі інструменти впливу на договірні відносини, надано їм коротку характеристику. Досліджено питання можливості звільнення від відповідальності за невиконання зобов’язань. Значну увагу приділено питанню як саме довести контрагенту реальну наявність обставин форс-мажору, через які вони позбавлені можливості виконувати взяті на себе зобов’язання, тобто обґрунтувати, що саме через збройну агресію або через воєнні дії в них не було будь-якої можливості виконати та виконувати договірні зобов’язання. Зроблено висновок, що кожен суб’єкт господарювання повинен чітко усвідомлювати, що форс-мажор не дозволяє уникнути виконання зобов’язань, в тому числі фінансових. Але, обставини непереборної сили дозволяють відтермінувати зобов’язання або звільнити від відповідальності суб’єкта господарювання за їх невиконання в період існування таких обставин (штрафні санкції, збитки). У розрізі договірних відносин було рекомендовано суб’єктам господарювання детально аналізувати свої чинні договори, визначати їхню подальшу долю, застосувати необхідні норми законодавства та обов’язково обговорити всі ці питання з контрагентом.