(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
В статті проаналізовано роль математичного дослідження економічних явищ та процесів. Встановлено, що багато задач з економіки розв’язуються методом побудови графів, які зводяться до впорядкування деяких робіт, що приводить до знаходження оптимального значення певних величин. Розглянуто порівняно нові математичні задачі, які відносяться до теорії найкоротших ліній та теорії графів, що мають практичне застосування для економіки. Запропоновано наближені методи для розв’язування задач на знаходження оптимальних ліній різного роду сполучення шляхів. Встановлено, що кожна така задача потребує своєрідного підходу, в основу якого покладено метод перебору перестановок. Розглянуто застосування методу перебору до розв’язування задач черговості, перестановок, які зводяться до впорядкування виконання деяких робіт методом графів.