(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
В статті викладено результати дослідження теоретичних засад та наведено налаштування загальних принципів моделювання оцінки діяльності підприємства з використанням збалансованої системи показників. Уточнення змісту принципів в моделюванні оцінки діяльності підприємства на основі збалансованої системи показників дозволило сформувати відповідні методичні положення, зміст яких детально розглядається в статті. Обґрунтовано методичні положення моделювання оцінки діяльності підприємства. До переліку методичних положень рекомендовано віднести такі положення як: 1) змістовна сутність, структурно-функціональна модель діяльності підприємства; 2) категоріальний базис моделювання оцінки діяльності підприємства на основі збалансованої системи показників; 3) ієрархічна структура збалансованої системи показників для оцінки діяльності підприємства; 4) ознаковий простір, індикатори та критерії в моделюванні оцінки діяльності підприємства на основі збалансованої системи показників; 5) багатокритеральність в оцінці діяльності підприємства; 6) порівняльний аналіз в оцінці діяльності підприємства; 7) специфікація моделей збалансованої системи показників для оцінки діяльності підприємства; 8) розроблення стратегій на основі результатів моделювання оцінки діяльності підприємства з використанням збалансованої системи показників; 9) удосконалення розробки управлінського рішення на основі результатів моделювання оцінки діяльності підприємства на основі збалансованої системи показників. Під теоретико-методичним забезпечення моделювання оцінки діяльності підприємства з використанням збалансованої системи показників розуміється сукупність методів, методик, способів і інструментів, дозволить оцінити ступінь стану та розвитку діяльності підприємства, виявити фактори підвищення її ефективності, сформувати рішення щодо стратегічного управління в кожному виді діяльності на підприємстві. Запропоноване теоретико-методичне забезпечення моделювання оцінки діяльності підприємства на основі збалансованої системи показників дозволяють оцінити ступінь стану та розвитку діяльності підприємства, виявити фактори підвищення її ефективності, сформувати рішення щодо стратегічного управління в кожному виді діяльності на підприємстві.