(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті проаналізовано поняття "логістичний потенціал" і його ключові елементи та компоненти. Вони вказують на значення логістичного потенціалу як основи для реалізації логістичної стратегії в регіоні. У статті проаналізовано, що логістичний потенціал регіону є важливим аспектом для його економічного розвитку та конкурентоспроможності. Також в статті розглянуто зміст поняття «логістичний потенціал» та його сутнісні характеристики. Проведено систематизацію трактувань поняття "логістичний потенціал" вітчизняними та зарубіжними економістами. Досліджено, що вивчення логістичного потенціалу дозволяє розуміти, як оптимізувати ланцюг постачання, знижувати витрати, покращувати швидкість та надійність постачання товарів і послуг, тим самим сприяючи підвищенню ефективності бізнес-процесів та конкурентоспроможності підприємств. Окреслено ключові елементи логістичного потенціалу, як інфраструктура, транспортні мережі, складські приміщення та кваліфікована робоча сила. Вони вказують на важливість якості та наявності цих складових для оптимізації логістичних процесів та забезпечення конкурентоспроможності регіону. Стаття підкреслює, що розвиток логістичного потенціалу регіону сприяє залученню інвестицій, росту бізнесу та створенню нових робочих місць. Він також полегшує доступ до ринків та зменшує витрати, що сприяє загальному підвищенню економічного становища регіону. Під час аналізу логістичного потенціалу Львівської області було виявлено декілька ключових факторів, що визначають його ефективність та конкурентоспроможність. Перш за все, регіон має вигоду з власного географічного розташування, оскільки через нього проходять міжнародні транспортні коридори, що забезпечує зручний доступ до ринків інших країн. Загалом, розвиток логістичного потенціалу регіону важливий для підвищення його економічного становища, конкурентоспроможності та забезпечення сталого розвитку. Інвестування в інфраструктуру, кваліфікацію робочої сили та інноваційні рішення є ключовими факторами для розбудови логістичного потенціалу регіону.