(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Економічна криза, спровокована пандемією COVID-19 та повномасштабним вторгненням рф в Україну, поставила компанії перед необхідністю пошуку нових форм управління бізнесом, підвищення конкурентоспроможності, скорочення персоналу та оптимізації витрат. Бухгалтерський аутсорсинг, як одна з таких форм, дозволяє компаніям підвищити якість обліково-аналітичного забезпечення та успішно вирішувати стратегічні завдання. Аутсорсинг використовується в багатьох технологічних і логістичних процесах, маркетингу, податковому консалтингу, бухгалтерському обліку та звітності. Застосування бухгалтерського аутсорсингу в Україні, хоча і стрімко розвивається, але не відповідає рівню розвинених країн світу. Сьогодні бухгалтерський аутсорсинг в Україні посідає шосте місце в загальному обсязі аутсорсингових послуг. Метою роботи є дослідження теоретичних і практичних засад оцінки ефективності бухгалтерського аутсорсингу на підприємстві. Узагальнено критерії визначення доцільності аутсорсингу та методичні підходи до оцінки ефективності його застосування. З метою визначення особливостей методів оцінки доцільності аутсорсингу, їх переваг, недоліків та вибору найбільш оптимального з них проведено розрахунки за матеріалами суб’єкта господарювання - товариства з обмеженою відповідальністю агрофірми "ЧБГ". Розрахунок економічної ефективності бухгалтерського аутсорсингу за даними чотирьох аутсорсингових компаній показав, що всі розглянуті методики базуються на застосуванні лише вартісних показників. При виборі аутсорсера слід також враховувати якісні показники. Кожен з методів оцінки ефективності використання аутсорсингу має як переваги, так і недоліки, ідеального методу не існує, що стримує його розвиток в Україні.