(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті проведено аналіз структура смертності населення за основними видами захворювань та динаміка показників захворюваності в Україні. Узагальнено групу соціально-демографічних факторів, які потенційно чинять вплив на розвиток сфери охорони здоров’я України. Під час проведення аналізу було встановлено, що за останні роки в Україні відбулося зменшення очікуваного терміну життя населення, як серед чоловіків, так і серед жінок. Встановлено, що за останній рік кількість померлих більша за живонароджених на 38,08%. Тобто за останні роки в Україні відбувається депопуляція населення. Аналіз статистичних даних показав, що на першому місці зафіксовані випадки смертності через серцево-судинні захворювання – це більше 60% від загальної чисельності померлого населення, хоча й відбулося зменшення захворюваності населення на основні класи хвороб. Окреслено, що проведення оцінка соціально-демографічних факторів надасть змогу для певного покращення не тільки стану здоров’я населення, але й можливості для стратегічного планування розвитку сфери охорони здоров’я.