(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті досліджено змістовні аспекти поняття «цифрова інклюзія населення». Розроблено підхід до інтегрального оцінювання цифрової інклюзії населення на основі поєднання методу головних компонент, формули Фішберна та адитивної згортки. Проаналізовано динаміку рівня цифрової інклюзії населення та визначено основні закономірності її волатильності. Встановлено причинно-наслідкові зв’язки між рівнем цифрової інклюзії населення та інформаційною безпекою держави: зростання цифрової інклюзії населення на 1 од. призводить до збільшення рівня інформаційної безпеки держави на 92,908 од. Визначено основні бар’єри збільшення цифрової інклюзії населення, запропоновано механізми їх усунення. Розроблено концептуальні засади забезпечення рівня цифрової інклюзії населення у контексті посилення інформаційної безпеки держави.