(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Економіка знань як важливий чинник у генерації багатства вимагає від створення сприятливих правових та соціально-економічних умов для розвитку працівників сфери економіки знань. Розвиток економіки знань стає необхідним для України як шлях до досягнення інноваційного прогресу та підвищення конкурентоспроможності країни. За допомогою наукової літератури автори вивчили елементи сучасної економіки знань, що допомагають створювати розвинуті та сталі суспільства, де знання та інновації відіграють ключову роль, і виділено основні з них: виробництво знань, розповсюдження знань, впровадження знань. Досліджено об’єкти виробництва знань, такі як університети, лабораторії та науково-дослідні центри. Розповсюдження знань у регіоні залежить від багатьох факторів, до яких належить соціальна, технічна та інституційна інфраструктура, а також людський капітал. Важливою є взаємодія цих факторів. Проаналізовано мережевий підхід до взаємодії між різними суб’єктами розповсюдження знань, таким як центри трансферу технологій, науково-технологічні парки, бізнес-інкубатори, кластери. Авторами підкреслено основні фактори виробництва у новій парадигмі регіонального розвитку: людський капітал, інновації, доступ до інформації та комунікацій, співпраця та обмін знаннями, гнучкість і адаптивність.