(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Виконано аналіз, оцінку та прогноз розвитку зовнішньоекономічних відносин між Україною та Японією. З огляду на загальну структуру імпорту – основними товарами, імпортованими з Японії в Україну протягом 2002–2021 років, були переважно промислові товари з високою доданою вартістю. Тому особливу увагу було приділено розробці прогнозної моделі, яка дозволяє дослідити імпорт та експорт. Для прогнозування обсягів експорту вітчизняної продукції до Японії було використано такі адаптивні методи прогнозування: модель Холта, модель Холта-Муіра. Оскільки в ряді динаміки (обсязі імпорту) спостерігаються суттєві коливання, аномальні значення ряду були виявлені та усунуті за допомогою методу Ірвіна. Отримані результати дозволили зробити висновок, про наявні тенденції подальшого зростання обсягів експорту та імпорту промислових товарів між Україною та Японією незважаючи на умови війни. Аналіз та прогноз експорту до Японії свідчить не лише про агресивність міжнародного маркетингу японських підприємців, а й відображає недоліки українського бізнесу – не може чи не хоче зосереджуватися на виробництві та експорті трудомісткої промислової продукції з вищою доданою вартістю. Загалом, для того, щоб підтримати експорт традиційних промислових товарів (вироби з металу, машини та хімічні продукти) до Японії Україні необхідно створити ефективну державну політику інноваційного розвитку вітчизняної промисловості. Адже говорити про збільшення частки високотехнологічних товарів у загальному промисловому експорті та розширення географічної структури експорту таких товарів сьогодні не видається можливим. Окрім активних військових дій на території країни, серед основних причин залишилися - відсутність інноваційної моделі розвитку та брак фінансових ресурсів. Наведені у статті адаптивні моделі прогнозування відтворюють динаміку зовнішньоторговельних відносин між Україною та Японією. На відміну від існуючих, вони є найбільш адекватним інструментом прогнозування в умовах обмеженості інформації й невизначеності. Результати дослідження, представлені в даній роботі, можуть бути застосовані на практиці для аналізу, оцінки та прогнозу розвитку зовнішньоекономічних відносин між країнами світу.