(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті проаналізовано вплив технологій на ринок праці в минулому, а також розглянуто сучасний стан ринку праці та перспективи його трансформацій у найближчому майбутньому. Проведено аналіз впливу рівня технологічного розвитку країни на структуру зайнятості в основних секторах економіки. Визначено показники, які слугують індикаторами рівня технологічного розвитку. Охарактеризовано вплив технологій на ринок праці. Виявлено, що технологічний розвиток збільшує продуктивність праці, а це веде до економічного зростання. На прикладі США з’ясовано, що внаслідок трансформацій на ринку праці розвинутих країн в минулому скоротилась частка важкої та низькокваліфікованої праці, натомість зросла частка зайнятих спочатку у промисловості, а з середини ХХ століття – у сфері послуг. Проте в наш час зайнятість у певних видах послуг зростає, у той час як в інших – починає зменшуватись. Проведено порівняння структури зайнятості в технологічно розвинутих країнах та технологічно відсталих. Виявлено, що структура зайнятості цих двох груп країн значно різниться, відмінними є також тренди, що панують на ринках праці цих двох груп країн. З’ясовано причини цих розбіжностей. Виявлено, що технологічно відсталі країни, які є також країнами, що розвиваються, мають відмінні від розвинутих країн умови розвитку ринку праці, нижчу кваліфікацію робочої сили та слабшу соціальну політику держави, спричинену браком фінансових ресурсів у державної влади. Також виявлено, що в розвинутих країнах більше не відбувається скорочення зайнятих у сільському господарстві, натомість скорочується зайнятість у промисловості. У країнах, що розвиваються, продовжується скорочення частки зайнятих у сільському господарстві, натомість зростає частка зайнятих у промисловості. Спільним для ринків праці обох груп країн є збільшення частки зайнятих у сфері послуг. Проаналізовано сучасний стан та перспективи трансформацій на світовому ринку праці. Виявлено, що світові тренди є ближчими до трендів країн, що розвиваються, ніж до трендів, що панують на ринках праці розвинутих країн: існують перспективи подальшого зростання зайнятих як у сфері послуг, так і в промисловості та скорочення зайнятості у сільському господарстві.