(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Економічна безпека є складовою національної безпеки України. Саме вона є фундаментом для реалізації стратегічних напрямків розвитку держави та відповідає за формування фінансів та стійкої економіки, на які не повинні впливати ні внутрішні, ні зовнішні фактори. Уже зараз, актуальним є теоретичний аналіз можливих загроз для економічної безпеки територіальних громад в умовах бойових дій, для вирішення та уникнення низки проблем, врахувавши всі прогалини, проаналізувавши міжнародний досвід та перспективи його впровадження в Україні. Дослідження міжнародного досвіду може надати інформацію щодо протидії загрозам порушення економічної безпеки територіальних громад в Україні. Метою статті є теоретичний аналіз можливих загроз для економічної безпеки територіальних громад в умовах бойових дій на території України та шляхи їх прогнозування та запобігання, з врахуванням міжнародного досвіду. Матеріалами дослідження є: наукові праці вчених, чинне вітчизняне законодавство, що досліджує загрози для економічної безпеки територіальних громад в умовах бойових дій. При написанні статті використано методи логічного аналізу, юридичні методи, системний метод, метод порівняння, структурно-функціональний метод. У результаті наукового дослідження запропоновано ряд рекомендацій у практичній сфері, зроблених на основі аналізу теоретичних пропозицій у наукових роботах вітчизняних та зарубіжних вчених, які досліджували зазначену проблематику. Аналіз загроз для економічної безпеки територіальних громад в умовах бойових дій, враховуючи вітчизняні та міжнародні дослідження, їх систематизація та визначення шляхів запобігання негативному впливу на розвиток економіки – сприяють подальшому, більш глибокому дослідженню проблеми та запровадженню ефективних й дієвих шляхів їх вирішення на практиці.