(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Міць кожного народу, держави залежить від його політичного, економічного розвитку. Значення продуктивності економіки аграрного підрозділу в забезпеченні соціально-економічної стабільності країни залежить від доцільної організації ринкових відносин, що діють в цій сфері економіки, та їх відповідного напряму. Доцільна організація аграрного ринку в першу чергу передбачає регулювання ринку за допомогою економічних засобів. Саме таким чином взаємодіючий механізм між виробниками сільськогосподарської продукції та споживачами будується відповідно до економіки країни. Звичайно, що вжиття заходів з регулювання аграрного ринку економічними засобами у багатьох випадках здійснюється при втручанні держави. Але під час розвитку ринкових відносин ці засоби виконують саморегулюючу функцію. У сучасний період регулююча політика регулюється у систематизованій формі використовуючи економічні засоби: ціна, гроші та кредит, бюджет, податки, митниця, страхування та ін. Державне втручання в аграрний ринок за допомогою методів економічного регулювання характеризується також тим, що у випадках, коли виробництво місцевої продукції, яка виводиться на ринок, не відповідає потребам країни, співвідношення між попитом і пропозицією регулюється переважно на рівні за рахунок імпортної продукції Серед вчених-аграрників Азербайджану існують дуже серйозні розбіжності щодо концепції вирішення аграрних питань в ринкових умовах. Хоча існують різні думки щодо виходу з ситуації, що склалася в країні, перехід до ринкових відносин став об’єктивною необхідністю. Таким чином, після руйнування централізованої системи планової економіки, писля створення незалежних держав кожна країна визначила свій власний шлях розвитку, у тому числі незалежна держава Азербайджан, визначила шлях майбутнього розвитку та поставила за мету перехід до ринкових відносин. Тому розвиток аграрного сектору, який вважається провідним сектором економики, потребує рравильного визначення напрямів і шляхів переходу до ринкових відносин.