(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті розглянуто питання формування економічного потенціалу підприємства та чинників вплину на процес його формування. Мінливість зовнішнього та внутрішнього середовищ безпосередньо впливають на розвиток та стан готельного підприємства. Досліджено думки науковців щодо структуризації економічного потенціалу підприємства, проте без урахування галузевих особливостей діяльності. В умовах дестабілізуючих чинників запропоновано виокремити основні складові структури економічного потенціалу для підприємств готельного господарства для можливості подальшого визначення його стану та пропозицій щодо посилення слабких сторін, зміцнення сильних та управління підприємством вцілому. Таким чином, запропоновано наступний перелік складових економічного потенціалу підприємства готельного господарства: фінансова, трудова, виробничо-експлуатаційна, маркетингова та репутаційна. Дані складові в повній мірі дають можливість оцінити стан ефективності та конкурентоздатності діяльності підприємства.