(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті розглянуто сучасний стан світового та регіонального ринку взуття та матеріалів для його виробництва. Підтверджено, що шляхом використання товарознавчих підходів до аналізу сучасного стану ринку взуття та матеріалів для його виготовлення підтверджують, що зі статистичних даних про гардероб взуття сучасного споживача можна створити систему науково вагомих і практично значимих висновків для описання стану, проблем і перспектив ринку взуттєвих товарів. Обґрунтовано доцільність встановлення місця та ролі стійкого та екологічно чистого взуття на сучасних світовому та регіональному ринку означеного товару. Подано основні чинники, що спричинили збільшення обсягу світового ринку взуття. Проаналізовано сучасний стан ринку взуття за регіональним поділом та призначенням взуття (спортивне/побутове). Обґрунтовано стрімкі темпи зростання виробництва спортивного взуття. Доведено провідну роль стійкого та екологічно чистого взуття та матеріалів для його виробництва у формуванні сучасного асортименту та якості означеного товару. Запропоновано класифікацію основних чинників, які спричинюють споживчі пропозиції та попит стійкого та екологічно чистого взуття. Подано, на основі аналізу проведеного соціологічного дослідження, основні перспективні напрямки у взуттєвому виробництві.