(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Євроінтеграційні процеси України почали активно реалізовуватися після набуття нею незалежності і вимагають суттєвих змін національної політики. Реформи імплементуються у більшість сфер діяльності країни, так після підписання угоди про Асоціацію з ЄС у 2015 році було запроваджено 17 національних реформ, однією з яких стала реформа децентралізації, що спричинила зміни адміністративно-територіального устрою України. В науковій статті досліджено дохідну частину формування місцевих бюджетів України та Польщі, проведено порівняльний аналіз головних відмінностей бюджетоутворюючих компонент цих країн (частку місцевих бюджетів до зведеного бюджету, питому вагу власних находжень, часту інвестиційних коштів від Європейського союзу, питомо вагу податкових надходжень до загальних надходжень місцевого бюджету). Саме польська модель впровадження реформи децентралізації була обрана за основу під час реалізації моделі децентралізації в Україні. Визначено, що формування місцевих бюджетів Польщі має стабільний характер та формується рівносильно підтримкою центральної влади, інвестицій та податковою частиною. Доходи до місцевого Польщі за останні 5 років мають стабільний характер, зокрема частка податкових надходжень має показники в межах 31-34%., частка інвестицій від ЄС – 4-6%, частка власних надходжень – 49-51%. Місцеві бюджети України в умовах децентралізації формуються у більшості за рахунок податків, зокрема у середньому за останні 5 років їх питома вага складає 56%. Не дивлячись на те, що польська модель виступає взірцем для української реформи децентралізації, результати від її реалізації кардинально різні в обох країнах. Основними чинниками, що впливають на ефективність реалізації цієї реформи є різні початкові умови, різні статуси країн та бойові дії на території України. Однак аналізуючи фінансові показники України можна стверджувати, що країна має високий потенціал досягти стабільних високих економічних показників у післявоєнний період.