(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Узагальнено тенденції та якісні ознаки, якими характеризується кадрове забезпечення діяльності суб’єктів господарювання в Україні від початку повномасштабної війни. Встановлено та обґрунтовано аспекти кадрового забезпечення та кадрового потенціалу у безпеко орієнтованому управлінні бізнес-процесами під час відновлення національної економічної безпеки. Зроблено припущення, що концепція безпеко орієнтованого управління, що у своїй основі має визнання пріоритету збереження певного ресурсу та його якісних характеристик над ціллю його ефективного використання з метою отримання певного ефекту (економічного, соціального, фінансового, тощо), має поширюватись на усі бізнес-процеси сучасних українських компаній. Запропоновано визначення безпеко орієнтованого управління бізнес-процесами як такої моделі реалізації завдань і функцій, які виконуються у межах функціонування економічної системи, що має на меті задоволення потреб і інтересів їх ініціаторів з мінімальними ризиками витрати ресурсів, отримання несвоєчасного або неповного досягнення запланованого у результаті завершення операції результату. Конкретизовано напрями відновлення стану національної економічної безпеки, що вимагають належного кадрового забезпечення для досягнення бажаного та очікуваного результату у перспективі. Уточнено аспекти кадрового забезпечення та кадрового потенціалу українського бізнесу у воєнний час. Окреслено вектори формування та розвитку кадрового потенціалу для забезпечення потреби у безпеко орієнтованому управлінні бізнес-процесами на вітчизняних підприємствах. Запропоновано портрет ідеального кандидата для виконання завдання переведення вітчизняних компаній з моделі пріоритетної орієнтації на економічний результат до безпеко орієнтованого управління бізнес-процесами. Сформульовано основний меседж бренду держави, як роботодавця, що містить гарантії для працівників, можливості суміщення посад, конкурентний рівень оплати праці, сприяння у пошуку роботи для різних категорій населення, формування атмосфери поваги та пошани у суспільстві до тих, хто сумлінно виконує професійні обов’язки, людино центризм і врахування потреб і інтересів кожного працівника, формування позитивного образу (бренду) українського працівника. Узагальнено характеристики вітчизняного кадрового ресурсу на ринку праці з метою створення бренду сучасного українського працівника.