(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Для комерційних організацій інновації та інноваційна діяльність є основою забезпечення конкурентних переваг. Сільське господарство є однією з найважливіших галузь національної економіки. Забезпечуючи населення продовольством і сировиною для промисловості, вона має важливий вплив на розвиток усієї економіки країни, в тому числі і села. Сільськогосподарське виробництво переважно формує рівень зайнятості та доходів сільського населення, впливає на демографічні процеси, розселення та розвиток сільських територій. Світовий досвід доводить, що альтернативи інноваційному розвитку в економіці знань просто немає. Створення, впровадження та широке розповсюдження нових продуктів, послуг, технологічних процесів стають основними факторами зростання виробництва, зайнятості та інвестицій. Вибір стратегічної лінії та методології практичної реалізації інвестиційних проектів з елементами інноваційного розвитку в сучасних умовах ринкових перетворень і переходу аграрної науки на інноваційні основи є важливим. Створення сприятливих інституційних умов, необхідного мотиваційного середовища для розвитку аграрної науки, потребує формування ефективної системи паритету економічних інтересів творців інноваційної продукції та споживачів інноваційної продукції. Завдання створення інноваційних продуктів, що дозволяють отримати конкурентні переваги для місцевого виробництва, є особливо актуальним з точки зору інноваційної діяльності в аграрному секторі, оскільки впровадження інноваційних заходів, рішень та координаційного комплексу в бізнесі агровиробників дозволить підвищення конкурентоспроможності агропромислової продукції та її місцевого виробництва, а також забезпечить її стійку позицію на світових ринках. У сучасний час як нові технології, так і нові методи господарювання повинні активно включатися в досвід комерційних організацій, що працюють у сфері сільського господарства. Додану вартість у сільському господарстві слід розглядати як інноваційну розробку. Широке застосування досягнень науки і техніки є найефективнішою формою забезпечення сталого розвитку комерційних організацій, що працюють у сфері сільського господарства, а сам науково-технічний прогрес визначається можливостями інноваційного шляху розвитку сільськогосподарського виробництва.