(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті акцентується увага на необхідності розвитку креативних індустрій міст і регіонів як стимулу для збільшення економічного потенціалу територій і розширення асортименту товарів і послуг, вироблених на територіях, а також трансляції місцевої ідентичності територій в глобальний світ. Було зроблено висновок, що основною характеристикою креативних індустрій є наявність джерела індивідуальної творчості, навичок і талантів, що володіють потенціалом для створення робочих місць і добробуту за рахунок виробництва та експлуатації інтелектуальної власності. Був виділений ряд позитивних ефектів розвитку креативних індустрій (економічних, соціальних, культурних, інноваційних), що дозволяє гнучко вписуватися в нову економічну реальність і сприяє впровадженню механізмів створення творчого потенціалу міст і регіонів. Безсумнівно, сьогодні креативність стає рушійною силою економічного зростання та інновацій в постіндустріальній економіці, особливо важливою для досягнення стратегічних цілей несировинної орієнтації економіки Росії. Таким чином, С.Новікова приходить до висновку, що креативна економіка – це сучасна прогресивна форма соціально-економічного розвитку, заснована на інтелектуальному і творчому домінуванні праці і капіталу.. Економіка і суспільство зараз переживають активний процес цифрової трансформації, який значно трансформує економічну реальність, доповнюючи її потенціалом штучного інтелекту, робототехніки, віртуальної реальності, високорозвиненими компетенціями, технологіями творчого мислення. Ми вважаємо, що в сучасних умовах особливої актуальності набувають дослідження, спрямовані на створення і впровадження стимулюючих умов і факторів виробництва для розвитку креативних індустрій, що надають потужний імпульс економічному прогресу. Звернемося до методології вивчення основних особливостей креативних індустрій в економіці. У ряді наукових публікацій креативні індустрії називаються" когнітивними", які виступають в якості основного впливового чинника в розвитку економіки знань. Безсумнівно, збільшення обсягу знань є основним джерелом підвищення добробуту людини. Дж. За словами Мокіра, який аналізує історію творчої діяльності людини, збільшення обсягу знань є результатом наполегливого прагнення людей до винахідництва та інновацій, навіть за відсутності інституційних стимулів. Структурні та цінові зміни на ринках факторів виробництва змінили стимули до отримання нових знань про засоби виробництва.