(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті розглядається формування регіональної економічної політики в Україні в контексті європейської інтеграції на основі реалізації цілей сталого розвитку. Підкреслюється важливість органів місцевого самоврядування в реалізації цих цілей і необхідність стратегічних реформ для розширення їх повноважень. Дослідження висвітлює проблеми, з якими стикаються органи місцевого самоврядування під час переходу на європейські стандарти та вирішення екологічних, економічних та соціальних проблем. В ході аналізу було виявлено, що існуюча регіональна політика не сприяє підвищенню рівня реалізації ЦСР, а в сучасних умовах проблема нарощення потенціалу регіону стає дедалі складнішою, виникає необхідність у коригуванні наявної політики у відповідності до європейських стандартів. Доведено, що у такому контексті застосування стратегічного підходу до регулювання розвитку регіонів передбачає запровадження організаційного механізму, що дозволить узгодити функції і відповідальність місцевих органів з їхніми власними можливостями і наявними ресурсами. Стратегія розробляється з врахуванням інтересів регіону, його можливостей з узгодженням потреб різних груп, верств, класів населення. У статті аналізується прогрес досягнення цілей сталого розвитку в соціальній, економічній та екологічній складових, відзначаються аспекти та сфери, які потребують покращення. Запропоновано модель формування регіональної економічної політики з урахуванням ЦСР для подолання регіональних диспропорцій та посилення загального розвитку. Виявлено, що регіональна економічна політика потребує адаптації до європейських стандартів і має бути спрямована на збільшення інвестицій, підтримку МСП, сприяння інноваціям, розвиток туризму, покращення інфраструктури та підвищення рівня освіти. Запропоновано напрями та інструменти формування регіональної економічної політики, а також доведена необхідність моніторингу з ефективності впровадження принципів сталого розвитку, які є вирішальними для збалансованого економічного, соціального та екологічного прогресу.