(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті здійснено аналіз наукових підходів до організації кластерних утворень у сфері фінансових послуг та досліджено можливості адаптації досвіду формування й розвитку Франкфуртського фінансового центру до реалій українського фінансового ринку. Наведено основні напрями наукових досліджень вітчизняних та зарубіжних науковців щодо формування та функціонування фінансових кластерів. Виокремлено характеристики кластерних утворень, спираючись на класичне визначення поняття “кластер” за М.Е. Портером. Встановлено особливості фінансових кластерів з врахуванням специфіки їх функціонування. Виокремлено найбільш потужні фінансові кластери Європи за показником Global Financial Centres Index. Здійснено аналіз структури Франкфуртського фінансового центру та наведено характеристики окремих його елементів: учасники ядра кластера; торговельний майданчик; регулюючі органи; кластери-партнери; забезпечувальні організації.