(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
В статті обґрунтовано методологію індустрії туризму на основі вивчення потенціалу розвитку та регулювання бізнесу в країнах світу для адаптації зарубіжного досвіду до нових вітчизняних реалій. Розкрито характерні риси сучасного стану розвитку індустрії туризму у світі. Узагальнено основні функції регулювання потенціалу розвитку індустрії туризму та туристичного бізнесу країни. Охарактеризовано моделі регулювання потенціалу розвитку індустрії туризму країни на державному рівні. Згруповано форми та методи державного регулювання потенціалу розвитку індустрії туризму (досвід країн Європейського Союзу). Складено перелік проблем, які треба вирішити для відтворення потенціалу розвитку індустрії туризму. Розглянуто регулюючі аспекти механізму стимулювання підприємницької і інвестиційної активності з позиції їх реалізації в країнах світу, й які можуть бути корисні у вітчизняній практиці та адаптовані до реалій України. Представлено моделі регулювання діяльності різних суб’єктів бізнесу в індустрії туризму (досвід країн світу). Побудовано матрицю «фінансування – регулювання» в контексті взаємодії держави та суб’єктів бізнесу в індустрії туризму. Доведено, що співпраця держави та бізнесу в індустрії туризму має сенс щодо вирішення ключових проблем: цифрова трансформація, зростання інвестицій, стійкий розвиток. Сформовано комплекс методичних підходів відносно розвитку туристичного бізнесу в країнах світу з точки зору пріоритетів, цілей, заходів. Узагальнено організаційні заходи щодо розвитку туристичного бізнесу в країнах світу. Запропоновано стратегічні пріоритети розвитку туристичного бізнесу країни: підтримка сталого розвитку туризму; реагування на цифрову трансформацію; зростання доступності з урахуванням потреб туристичного бізнесу країни; забезпечення операційного середовища, підтримка конкурентоспроможності. Розроблено перспективні пропозиції щодо потенціалу розвитку туристичного бізнесу. Результати дослідження довели, що у світі цілий ряд пріоритетів є елементом системи розвитку туристичного бізнесу країни. Наукові доробки будуть мати перспективу у напрямку вивчення пільг для інвесторів в туризмі.