(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
В епоху, коли ІТ-сектор впливає на національну економіку з безпрецедентною силою, розуміння різних детермінант, що впливають на ІТ-компанії та ІТ-сектор в цілому, стає вирішальним для підтримки зростання та збереження конкурентних переваг національної економіки. Таким чином, постає потреба в розгляді, узагальненні, групуванні та класифікації основних детермінант впливу на розвиток та конкурентоспроможність в інформаційно-комунікаційних технологіях (на рівні ІТ-компаній та ІТ-сектора в цілому) для подальшого використання основними зацікавленими сторонами. Відповідно, метою дослідження є виділення характерних ознак та формування класифікацій детермінант розвитку та конкурентоспроможності в інформаційно-комунікаційних технологіях на рівні ІТ-компанії та на рівні ІТ-сектору національної економіки. Запропоновано класифікувати детермінанти розвитку та конкурентоспроможності ІТ-компаній за наступними критеріями: моделлю п’яти конкурентних сил, діамантовою моделлю, моделлю ланцюга вартості, середовищем формування (для врахування внутрішнього середовища ІТ-компанії, її зовнішнього галузевого середовища або національного/глобального контексту), типами ресурсів (для відображення впливу ресурсів на конкурентну позицію ІТ-компанії), тривалістю впливу (для подальшого визначення ІТ-компаніями пріоритетів для корпоративних стратегій), стратегічним фокусом (для узгодження корпоративної діяльності з обраними конкурентними перевагами), видами технологій (для розуміння специфічних викликів та можливостей різних технологій) та типами ринкових факторів (для розуміння викликів та можливостей цільових ринків). Водночас, класифікації детермінант розвитку та конкурентоспроможності на рівні ІТ-сектору національної економіки були сформовані з урахуванням груп елементів економічного середовища (для визначення конкретних економічних умов, що впливають на ІТ-сектор), технологічного середовища (для розуміння конкретних технологічних факторів та інновацій, які сприяють його зростанню та конкурентоспроможності), соціального середовища (для характеристики соціальних факторів впливу на впровадження та використання ІКТ), регуляторного середовища (для врахування впливу законів, нормативно-правових актів та політик на ІТ-сектор) та ринкової динаміки (для відображення впливу ринкових умов на ІТ-сектор).