(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті систематизовано теоретико-методичні підходи щодо застосування аналітичних процедур в аудиті фінансово-господарської діяльності аграрних формувань. Встановлено, що аналітичні процедури є сукупністю дій аудитора, спрямованих на виявлення причин відхилень між фактичними й очікуваними показниками, визначення взаємозв’язку між даними, оцінку тенденцій змін у господарській діяльності. Акцентується увага на тому, що на зміст та обсяги аналітичних процедур в аудиті фінансово-господарської діяльності аграрних формувань впливає специфіка сільськогосподарського виробництва, види діяльності, форми та системи обліку, особливості побудови системи внутрішнього контролю та обробки даних у системі обліку. Рекомендовано не обмежувати аналітичні процедури рамками перевірки фінансової звітності, вивчати аналітичні процедури як складову аудиторських процедур з урахуванням взаємозв’язку понять «прийом» - «метод» - «процедура», враховуючи, що аудиторські докази для формування аудиторського звіту збираються на основі урахування зв’язку між методами та процедурами аудиту.