(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті розглянуто переваги впровадження комплаєнс-орієнтованого підходу до вдосконалення корпоративної культури АТ «Полтаваобленерго» в контексті управління стратегічними змінами компанії. Запропоновано розроблений у статті комплаєнс-орієнтований підхід, який на основі принципів комплаєнсу дозволив сформулювати конкретні завдання, напрями та заходи щодо вдосконалення існуючої корпоративної культури АТ «Полтаваобленерго» з метою спрямування її на впровадження та реалізацію стратегічних змін. Запропоновано визначення корпоративної культури, яке буде покладено в основу розробленого нами підходу до її вдосконалення - це базовий елемент внутрішнього середовища організації, який забезпечує оптимальну внутрішню інтеграцію та зовнішню адаптацію і виступає інтегральною характеристикою рівня її розвитку; формується на основі дотримання принципів і є результатом міжособистісної взаємодії членів організації в процесі її еволюційного розвитку та цілеспрямованого впливу керівництва. У публікації представлено результати кількісної та якісної оцінки корпоративної культури АТ «Полтаваобленерго», здійсненої експертним методом. Аналіз профілів корпоративної культури АТ «Полтаваобленерго» виявив певну розбіжність між профілями поточної та бажаної культури, що, в свою чергу, дає чітке уявлення про те, на яких питаннях слід зосередити увагу. Встановлено, що поточна корпоративна культура АТ «Полтаваобленерго» характеризується яскраво вираженим домінуванням ієрархічного типу культури з чітко формалізованими та структурованими робочими місцями. Управління роботою найманого персоналу здійснюється за допомогою формалізованих процедур. Проведено порівняння особливостей домінуючих типів корпоративної культури в поточному та бажаному профілях культури компанії. Запропоновано альтернативні заходи щодо формування корпоративної культури, які сприятимуть впровадженню та реалізації стратегічних змін на АТ «Полтаваобленерго». Зроблено висновок, що вдосконалення існуючої корпоративної культури АТ «Полтаваобленерго» в контексті її внеску в реалізацію зазначених завдань має починатися з кожного працівника, і ця культура має бути гуманістичною та відповідальною за своїми принципами.