(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті розглядається сутність та значення прийняття управлінських рішень на вітчизняному підприємстві в контексті ризиковості. Також було охарактеризовано основні елементи загальної структури системи прийняття управлінських рішень. Розглянуто основні методи аналізу ефективності прийняття управлінських рішень на підприємстві, які дозволяють глибше вивчити різноманітні аспекти роботи та ведення діяльності підприємства в сфері маркетингу, збереження фінансової стабільності, яка базується на різноманітних економічних показниках фінансової звітності, формуванню логістичних каналів збуту, розробка інновацій та впровадження суто нових інноваційних рішень, спираючись на іноземний досвід, аналіз особливостей виробничого процесу та ієрархічної структури взаємодії між керівництвом та працівниками суб’єкту господарювання. Проаналізовані основні показники визначення експертної оцінки: коефіцієнта конкордації, t-критерія Стьюдента, фактичні експертні оцінки, оцінка у випадку повного узгодження думок та середнє значення експертних оцінок. Зазначено класифікацію операційного ризику промислового підприємства. Надано аналіз рівня узгодженості думок п’яти експертів за допомогою коефіцієнта конкордації на довоєнний та повоєнний період (2019-2023 рр.) ТОВ «Даніско Україна». Зазначено сутність ризик-менеджмент та основні його наступні структурні особливості: система, що об’єднує осіб, які приймають рішення, і виконавців, що встановлює зв’язку між ними і порядок їх взаємодії; діяльність, в процесі якої приймаються і виконуються управлінські рішення; метою системи управління ризиками є зменшення впливу непередбачених подій на діяльність організації. Охарактеризовано основні етапи управління ризиками в контексті розглянутого підприємства. Виокремлено, що нейромережі є обчислювальними системами, які натхненні структурою і функціями роботи мозку. Визначено основні види нейромеж: штучні нейронні мережі (Artificial Neural Networks, ANN), згорткові нейронні мережі (Convolutional Neural Networks, CNN), рекуррентні нейронні мережі (Recurrent Neural Networks, RNN), глибокі нейронні мережі (Deep Neural Networks, DNN) та мережі глибокого навчання (Deep Learning Networks). Запропоновано програмне забезпечення економічні карти для підприємств на основі нейронної мережі для ТОВ «Даніско Україна». Передбачається, що дана розробка допоможе забезпечити зниженню негативному впливу розглянутих ризиків на ефективність прийняття управлінських рішень на промислових підприємствах в умовах ризику.