(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджуються ключові бар’єри впровадження циркулярної економіки в Україні, зокрема нормативно-правові суперечності, відсутність державних стимулів, високу вартість екологічних технологій та низьку екологічну свідомість бізнесу й населення. Проаналізовано загальні тенденції розвитку циркулярної економіки у світі та визначено передумови її ефективної інтеграції в національну економіку. Окреслено необхідність комплексного підходу до реформування державної політики, розвитку інфраструктури переробки та цифровізації управління ресурсами. Запропоновано механізми гармонізації законодавства, фінансових стимулів та розвитку екотехнологій. Розкрито роль міжнародної співпраці у забезпеченні інституційної підтримки циркулярних трансформацій. Перспективи подальших досліджень охоплюють оцінку економічної ефективності циркулярних бізнес-моделей та розробку механізмів державного стимулювання сталого розвитку.