(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
В статті досліджені проблеми та підходи до регулювання територіальних процесів використання і відтворення праці, організації та підвищення ефективності зайнятості в Україні. Обґрунтовані механізми і стратегічні пріоритети комплексного розв’язання завдань диверсифікації і збалансування територіальних господарських систем, стимулювання продуктивної зайнятості, удосконалення професійно-кваліфікаційного потенціалу населення, створення гідних умов праці, запобігання відтоку з України кваліфікованої робочої сили. Актуальність цих підходів визначається потребами системного подолання наслідків періоду воєнного стану, модернізації, збалансування територіальних пропорцій економіки і сфери зайнятості, підвищення конкурентоспроможності вітчизняних виробників і працівників, реалізації євроінтеграційних прагнень України.