(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджено вплив цифровізації маркетингової діяльності на економічну безпеку підприємств в умовах цифрової економіки. Розглянуто ключові аспекти впровадження маркетингових інновацій, включаючи цифрові технології, що змінюють традиційні підходи до маркетингової діяльності. Досліджено використання Big Data та аналітики, автоматизацію маркетингових процесів, соціальні медіа, штучний інтелект, персоналізовані маркетингові комунікації та інтерактивні інструменти, такі як віртуальна та доповнена реальність (VR/AR). Визначено роль маркетингових інновацій у формуванні конкурентних переваг, підвищенні ефективності комунікації зі споживачами та оптимізації витрат підприємств. Виокремлено основні ризики цифрового маркетингу, серед яких кіберзагрози, витоки персональних даних, інформаційні маніпуляції, репутаційні ризики, грінвошинг, залежність від політик цифрових платформ, регуляторні невизначеності, шахрайство у сфері електронної комерції, а також порушення етичних стандартів реклами. Досліджено методи управління цими ризиками, зокрема через впровадження систем кібербезпеки, використання технологій блокчейну для прозорості маркетингових операцій, відповідність стандартам GDPR, застосування етичних принципів у цифровій рекламі та підвищення правової грамотності підприємств. Здійснено аналіз нормативно-правового регулювання цифрової маркетингової діяльності в Україні, зокрема положень Законів України: «Про захист персональних даних» (№ 2297-VI); «Про електронну комерцію» (№ 675-VIII); «Про цифровий контент та цифрові послуги» (№ 3321-IX); «Про рекламу» (№ 270/96-ВР); «Про захист прав споживачів» (№ 1023-XII); «Про електронні комунікації» (№ 1089-IX); «Про авторське право і суміжні права» (№ 2811-IX). А також міжнародного Загального регламенту про захист даних (GDPR). Визначено проблеми гармонізації українського законодавства з міжнародними стандартами та необхідність удосконалення нормативної бази у сфері цифрового маркетингу. Обґрунтовано важливість комплексного підходу до управління ризиками цифровізації маркетингу, що включає заходи із захисту інформації, правове регулювання та етичні стандарти взаємодії зі споживачами.