(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті розглядаються актуальні проблеми сучасного товарознавства як мультидисциплінарної наукової галузі, що інтегрує досягнення природничих і соціально-економічних наук. Визначено, що товарознавство забезпечує системний підхід до оцінки якості, безпеки, споживчих властивостей, екологічності продукції та її просування до споживача. Особливу увагу приділено викликам: відсутності уніфікованих стандартів, цифровим трансформаціям, екологічним загрозам, низькій споживчій обізнаності, глобалізованим ринкам. Обґрунтовано важливість розвитку компетенцій фахівців, впровадження цифрових технологій (блокчейн, штучний інтелект, Big Data) і підвищення прозорості. Доведено стратегічну роль товарознавства у формуванні конкурентоспроможного, сталого й інноваційного середовища. Наголошено на потребі оновлення методології класифікації та ідентифікації товарів, гармонізації стандартів і розвитку споживчої освіти.