(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті представлена авторська постановка проблеми щодо розуміння тенденцій регіональної економіки та відповідного змісту регіоналістики, як в умовах закономірного процесу глобалізації, так і в умовах не завжди передбачуваних обставин, на кшталт провокації торгових воєн у світі навесні 2025 року, що спровокувало тенденції до формування нових регіональних торговельних союзів та торгових блоків. Аналізується тенденція розвитку регіональних відносин у контексті тенденцій централізації у світі та тенденцій прояву суверенітету національних економік. Актуальність аналізу процесу трансформації суверенітету національних економік пояснюється необхідністю розуміння подальшого розвитку її форм при співвідношенні тенденцій централізації та децентралізації, у формі регіоналізації у світі.