(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджено теоретико-методологічні підходи до формування конкурентоспроможності регіонів України в умовах післявоєнної трансформації. Авторки розкривають сутність конкурентних переваг як чинника забезпечення стійкого соціально-економічного зростання та пропонують класифікацію факторів впливу за силою їхнього впливу на інтегральний показник конкурентоспроможності. Проаналізовано зміни у структурі конкурентних переваг, зумовлені наслідками широкомасштабної збройної агресії, що трансформували традиційні підходи до регіонального розвитку. Запропоновано диференційований підхід до оцінювання регіонів із урахуванням втрат, понесених у результаті війни, та потенціалу відновлення. Значну увагу приділено аналізу природних, набутих та керованих факторів, які впливають на економічну динаміку регіонів. Представлено методику кластеризації регіонів за рівнем витрат на відновлення. Окремо розглянуто роль людського капіталу, інфраструктурних змін і інноваційного потенціалу в забезпеченні довгострокових конкурентних позицій. Результати дослідження мають практичне значення для формування ефективних стратегій регіонального розвитку в умовах постконфліктної відбудови держави та можуть бути використані органами влади, дослідниками й інституціями, зацікавленими у сталому розвитку.