(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджується потенціал українського туризму у соціально-економічній інтеграції внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Обґрунтовано важливість розвитку туристичної галузі як ефективного інструменту для працевлаштування та економічної активізації ВПО. Висвітлено потенціал туризму у створенні робочих місць, розвитку підприємництва, міжкультурному обміні та соціальній згуртованості. Запропоновано рекомендації щодо ефективного впровадження соціально-економічної інтеграції ВПО через розвиток українського туризму та підприємництва. Ці рекомендації включають розробку комплексних програм підтримки, створення сприятливого бізнес-середовища, забезпечення фінансової підтримки та організацію освітніх програм. Результати дослідження вказують на значний потенціал туристичної галузі у створенні робочих місць, розвитку підприємництва та соціальній адаптації ВПО в нових громадах.