(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті розглянуто теоретичні та практичні аспекти використання стратегічного контролінгу в системі управління фінансовою стійкістю підприємств металургійної галузі. Обґрунтовано необхідність адаптації контролінгових інструментів до специфіки високоризикового та капіталомісткого виробництва в умовах глобальної нестабільності. Проведено порівняльний аналіз елементів контролінгової системи на прикладі ТОВ «Метінвест» (Україна) та ВАТ «Baku Steel Company» (Азербайджан), що дозволило ідентифікувати відмінності у рівні зрілості управлінських підходів. Запропоновано практичні рекомендації щодо впровадження централізованих контролінгових підрозділів, інтеграції контролінгу в процес стратегічного ризик-менеджменту, адаптації міжнародних стандартів управлінського обліку та посилення освітньої складової для управлінців. Результати дослідження становлять теоретичне та прикладне підґрунтя для модернізації системи стратегічного контролінгу на промислових підприємствах.