(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджено сучасний стан транспортного сектору України та визначено ключові перешкоди його економічного розвитку. У статті аналізуються структурні проблеми, вплив війни та макроекономічна нестабільність. Дослідження окреслює різке зниження обсягів вантажних перевезень з початку повномасштабного вторгнення та обмежене відновлення в наступні роки. Ключові проблеми включають застарілу інфраструктуру, низьку інвестиційну привабливість, дефіцит робочої сили та регуляторну невизначеність. У сучасних умовах трансформаційної економіки України транспортний сектор відіграє ключову роль у забезпеченні сталого розвитку національної економіки та інтеграції країни у світовий економічний простір. Ефективне функціонування транспортних підприємств має критичне значення для стабільності логістичних ланцюгів, безперебійного постачання товарів, мобільності населення та розвитку суміжних галузей. Однак, незважаючи на своє стратегічне значення, транспортний сектор України стикається з численними викликами, що ускладнюють його економічне зростання та конкурентоспроможність на внутрішньому та міжнародному рівнях. У дослідженні наголошується на необхідності системних реформ, державної підтримки та інтеграції з логістичними мережами ЄС як вирішальних умов для сталого відновлення сектору та довгострокової конкурентоспроможності. Особлива увага приділяється перспективам інтеграції України до європейських логістичних мереж та розвитку державно-приватного партнерства як умов забезпечення сталого розвитку транспортної інфраструктури та посилення конкурентоспроможності галузі в довгостроковій перспективі. У майбутньому розвиток транспортного сектору України значною мірою залежатиме від темпів повоєнного відновлення, масштабів реконструкції інфраструктури та залучення іноземних інвестицій. Важливу роль відіграватимуть процеси інтеграції в європейський транспортний простір, зокрема гармонізація стандартів, відкриття нових міжнародних маршрутів та участь у трансєвропейських логістичних ініціативах. З ефективним використанням фінансових інструментів міжнародної допомоги т впровадження інноваційних технологій транспортна система України може бути перетворена на сучасну та стійку інфраструктурну платформу, здатну забезпечити динамічне економічне зростання у довгостроковій перспективі.