(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Фінансове шахрайство – небезпечна соціально-економічна загроза в Україні, особливо під час війни та цифровізації. Дослідження визначає його вплив на фінансову безпеку домогосподарств, зниження критичного мислення та підвищення вразливості. Припущення: соціально-економічна вразливість, низька фінграмотність та інституційна недовіра сприяють поширенню шахрайства. Теоретичне значення – поглиблення розуміння соціального обману. Практична цінність – рекомендації щодо посилення фінбезпеки через фінграмотність, критичне мислення та законодавче врегулювання відповідальності фінустанов. Наукова новизна – комплексний фінансово-правовий аналіз шахрайства та фінбезпеки домогосподарств. Перспективи – емпірична перевірка гіпотез.