(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті представлено аналіз інтеграції ESG-стратегія у світові рейтинги, зокрема, які характеризують рівень невизначеності сталого розвитку, рівень невизначеності світової торгівельної політики. Окрім цього, узагальнено значення показника оцінки індексу невизначеності сталого розвитку, що дозволило оцінити рівень ризиків та пов’язану із ним невизначеність, зокрема і те, наскільки нестабільність у зовнішньому чи внутрішньому середовищі може вплинути на досягнення ESG-цілей. Проведено аналіз динаміки рівня прибутковості підприємств сільського господарства, що дозволило оцінити влив на рівень досяжності окремих стратегічних цілей сталого розвитку у контексті національної економіки. На основі проведених досліджень узагальнено зміст структурних елементів ESG-стратегія та мотиви і перспективи їх впровадження у систему менеджменту підприємств агробізнесу. Зокрема, визначено що інтеграція ESG-критеріїв дозволить підприємствам агробізнесу не лише мінімізувати екологічні та соціальні ризики, а й створювати додану вартість.