(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджується економічне значення управління якістю у будівельній галузі Азербайджану, а також сучасні підходи, що впроваджуються у цьому секторі в умовах інтеграції країни у глобальний економічний простір. Підкреслюється, що успішна реалізація будівельних проєктів сьогодні виходить за межі технічного виконання й потребує комплексного підходу, що поєднує ефективне використання фінансових, трудових і матеріальних ресурсів, зменшення втрат будівельних матеріалів, суворе дотримання строків та раціональне використання бюджетів. Досягнення таких результатів вимагає системного й цілеспрямованого впровадження інструментів управління якістю, які забезпечують сталість бізнес-процесів та конкурентоспроможність компаній. У дослідженні проаналізовано динаміку інвестицій у будівельну сферу з початку 2000-х років, яка засвідчила зростання обсягів капіталовкладень на 50–75%. Це створило передумови для масштабного впровадження сучасних технологій, цифрових рішень та міжнародно визнаних систем менеджменту якості, що відповідають принципам ISO. Результати дослідження підкреслюють ключову роль цих систем у зміцненні фінансової стійкості підприємств, оптимізації планування ресурсів, зниженні виробничих та управлінських ризиків, підвищенні рівня довіри інвесторів і задоволеності замовників, а також у забезпеченні передбачуваності й прозорості майбутніх проєктів. На прикладі компанії PMD Projects LLC, дочірнього підприємства провідної будівельної групи PMD Group LLC, продемонстровано, що дотримання міжнародних стандартів управління якістю, зокрема ISO 9001:2015, є визначальним чинником зростання операційної ефективності, формування сприятливого інвестиційного клімату та підвищення рівня корпоративної соціальної відповідальності. Зазначено, що сучасне управління якістю у будівельній сфері охоплює не лише технічний контроль, а й екологічну стійкість, безпекові аспекти та соціально-економічну відповідальність бізнесу перед суспільством. У підсумку стверджується, що розвиток якісного менеджменту має розглядатися як один із стратегічних пріоритетів економічної політики Азербайджану, що вимагає безперервного вдосконалення інституційного середовища, впровадження інноваційних практик та створення комплексних програм підтримки будівельних компаній на основі принципів якості, прозорості та сталого розвитку.