(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2017)
УДК 330 : 502.57 : 504 Обиход Ганна Олександрівна, кандидат економічних наук, доцент, старший науковий співробітник. Омельченко Алла Анатоліївна, кандидат економічних наук, науковий співробітник. Державна установа «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку НАН України». Фінансові пріоритети гарантування екологічної безпеки на засадах сталого розвитку. Розроблено теоретико-методологічні підходи до визначення фінансових пріоритетів гарантування екологічної безпеки та можливих джерел фінансування заходів щодо попередження небезпечних явищ і подій, а також подолання їх наслідків. Враховано досвід країн ЄС зі створення та наповнення спеціальних накопичувальних фондів для реалізації зазначених цілей. Запропоновано практичні рекомендації щодо підвищення ефективності резервування коштів на ліквідацію наслідків природних і техногенних ситуацій шляхом удосконалення діяльності резервного фонду. Ключові слова: екологічна безпеки, фінансові пріоритети, резервний фонд, сталий розвиток.