(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2017)
УДК 658.012 Погорєлов Юрій Сергійович, доктор еко-номічних наук, доцент. Козаченко Ганна Володи-мирівна, доктор економічних наук, професор. Біло-усова Анастасія Юріївна, кандидат економічних наук. Полтавський національний технічний універ-ситет імені Юрія Кондратюка. Проблеми відобра-ження трансакційних затрат у бухгалтерському обліку підприємства. Розглянуто поняття трансак-ційних затрат з позиції епістемологічного контекс-туалізму. Представлено класифікацію трансакційних затрат. Показано управлінське протиріччя щодо то-го, що не всі види трансакційних затрат, які визна-ються в управлінні затратами, можуть бути розгля-нуті в обліку відповідно до його діючої методології. З урахуванням нормативної основи бухгалтерського обліку запропоновано три підходи для накопичення інформації про трансакційні затрати підприємства. Розглянуто переваги та обмеження кожного з підхо-дів щодо накопичення інформації про трансакційні затрати. Ключові слова: підприємство, управління за-тратами, трансакційні затрати, класифікація, бухгал-терський облік, критерії відображення, підхід до на-копичення інформації.