(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2018)
Розглянуто причини виникнення та поширення корупції. Проаналізовано рівень сприйняття корупції в Україні за даними міжнародної антикорупційної організації Transparency International. Досліджено корупційну складову національної економіки за різними її сферами: матеріального виробництва, фінансовою, транспорту, закупівель, землеустрою, нематеріального виробництва, державного управління тощо. Виявлено, що корупція у сфері земельних відносин та прорахунки в земельній політиці спровокували виникнення тіньових земельних відносин та тіньового ринку землі в Україні. Визначено наслідки впливу корупційної загрози на безпечний економічний розвиток національної економіки. Обґрунтовано, що корупційна загроза суттєво послаблює економічну безпеку держави і є реальною загрозою в цілому для національної безпеки України. Окреслено ряд невирішених проблем, що виникли внаслідок корупційної складової й перешкоджають переходу економіки України на інноваційний шлях розвитку. Досліджено моделі спеціалізованих інституцій з боротьби проти корупції. Найбільш вдалим у даній сфері визнано досвід Сінгапуру та Гонконгу, де були створені перші спеціалізовані антикорупційні органи, саме ці інституції асоціюються з дієвим інструментом ефективного, незалежного, багатоцільового органу з боротьби проти корупції. Доведено, що основною моделлю боротьби з корупцією в Україні має стати європейська модель з додатком елементів азіатської у вигляді невідворотності покарання злочину. Виділено організаційно-економічні заходи протидії корупції в рамках забезпечення економічної безпеки держави. Визначено, що. виходячи зі складного стану реального сектору економіки України, протидія корупційній загрозі економічній безпеці держави повинна мати комплексний та системний характер шляхом оптимального поєднання процесів державного управління та соціальної самоорганізації і управління.