(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2018)
Розвиток економіки, що заснована на знаннях, набуває поширення у всьому світі. Знання стають вагомим фактором інноваційного розвитку. Але сучасна наукова спільнота активну увагу приділяє процесу виміру розвитку знаннємісткої економіки на державному рівні. На сьогодні існує доволі велика кількість якісних показників, що дозволяють суспільству аналізувати, порівнювати умови, за яких розвиваються знання, суспільство знань та економіка знань у цілому. Йдеться про показники, запропоновані різноманітними міжнародними організаціями, серед яких Інститут статистики ЮНЕСКО, Євростат, Інститут Світового банку, ОЕСР, Міжнародний союз електрозв’язку та ін. Головними завданнями дослідження є: проаналізувати структурні елементи виробничого підприємства та виявити місце «зародження» та розвитку знань; дослідити процес формування та управління знаннями на підприємстві; виявити вплив знань на ефективність виробництва; розглянути структурні елементи показника «економічної наукомісткості» (ЕН) для оцінки його впливу на продуктивність людського капіталу. За результатами дослідження запропоновано показник «економічної наукомісткості», який може використовуватись для оцінки знаннєвого потенціалу будь-якого підприємства, а аналіз його складових дозволить виявити шляхи підвищення знаннєвого потенціалу та його комерціалізації. Показник «економічної наукомісткості» поєднує три групи факторів: людський капітал, активи та форми їх поєднання з одного боку для формування нового інтелектуального капіталу, а з іншого для використання набутого інтелектуального та отримання конкурентних переваг. Подальші дослідження можуть проводитись для формалізації факторів і визначення економіко-математичної моделі залежності показника «економічної наукомісткості».