(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2018)
Досліджено поняття «проект», проаналізовано особливості управління проектами розвитку підприємства в сучасних умовах господарювання, поглиблено теоретичні аспекти щодо ефективності управління проектами розвитку, виявлено чинники підвищення ефективності управління проектами розвитку підприємства. У рамках даного дослідження проект розглядається як складна система, тобто сукупність, взаємопов’язаних між собою, процесів цілеспрямованої діяльності, обмежених в часі, ресурсах та витратах, що мають унікальний характер та спрямовані на досягнення ефекту (економічного, соціального чи будь-якого іншого). Оскільки проектний підхід до розвитку в управлінні є відносно новим для вітчизняних підприємств, він ще недостатньо ефективно використовується на практиці. На сьогодні підприємства не мають єдиного механізму визначення послідовних етапів управління проектами розвитку підприємства, в результаті чого мають низьку оперативність виконання проектів, неефективно використовують обмежені ресурси, мають максимальні затрати та низький рівень якості. На сьогодні на українських підприємствах переважає операційний підхід до управління, який характеризується повторюваністю виробничих процесів, сезонністю робіт та певними критеріями ефективності управління. Тому основна увага в статті зосереджена на теоретико-методологічних та практичних аспектах підвищення ефективності управління проектами розвитку підприємства – у впровадженні в організаційну структуру підприємства проектної групи, що супроводжуватиметься запропонованим алгоритмом системи управління проектами розвитку підприємства.