(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Систематизовано пріоритети інклюзивного розвитку національної економіки. Визначено, що інклюзивне зростання національної економіки принципово відрізняється від стандартного економічного зростання, оскільки має більш широкі цілі, ніж збільшення доходів населення й обсягу ВВП. Доведено, що основними цілями інклюзивного зростання економіки є зміщення акценту на розвиток людини та підвищення його добробуту, зниження рівня бідності та нерівності; підвищення залученості й активна участь усіх верств населення в підприємництві. Доведено, що інклюзивний розвиток економіки це концепція, яка забезпечує справедливі можливості та рівноправність для економічних учасників, супроводжується вигодами, принесеними кожному секторові економіки та різним верстам суспільства. Такий підхід розширює традиційні моделі економічного зростання і включає зосередження уваги на рівності, розподілі капіталу, екологічному стані навколишнього середовища, соціальному захисті та продовольчій безпеці. Наведено структурну модель інклюзивного розвитку національної економіки, яка базується на переході економічної системи від інноваційного та стійкого до інклюзивного розвитку. Автори виділяють п’ять основних типів інклюзивного розвитку національної економіки. Причому послідовність їх реалізації залежить від наявності інвестиційних ресурсів та рівня виробничого потенціалу національної економіки. Визначено принципові відмінності нової концепції інклюзивного зростання, зокрема інклюзивне зростання національної економіки передбачає, що добробут суспільства полягає не тільки в збільшенні реального ВВП і матеріальних доходів населення, але й включає такі сфери життя людини, як освіта, охорона здоров’я, особиста безпека, екологія та багато інших.