(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
У статті розглядаються сучасні маркетингові принципи управління підприємством. Як відомо, принципи це база знань про процеси та явища. Саме такі принципи маркетингу, як мета, планування, стратегія, організація і контроль, дають правильний напрямок для досягнення максимальної рентабельності виробництва продукції. Сучасний маркетинг є найважливішою функціональною сферою діяльності будь-якого підприємства, завданням якого є зв’язок процесів підприємства зі споживачами з метою задоволення потреб споживача й отримання прибутку підприємством. Функції маркетингу можуть бути дуже широкими, але всі вони відповідають одній з найважливіших цілей прибутку і саме існуванню підприємства в довгостроковій перспективі. Маркетингова служба на підприємстві як основу своєї діяльності використовує комплексне вивчення ринку для виявлення ринкової ситуації, динаміки і структури попиту, оцінюванню ємності ринку, конкурентів і власного становища на ринку. Успішно організована і здійснена робота з маркетингу допомагає оперативно і своєчасно виявити й ліквідувати недоліки у стратегічному плануванні, організації та реалізації комерційної діяльності. Управління маркетингом це найважливіша складова частина загальної системи управління підприємством. Неможливо уявити успішне підприємство, яке б розвивалося без застосування маркетингових принципів. Таким чином, при формуванні маркетингової діяльності на підприємстві слід визначити ті принципи, за допомогою яких буде формуватися маркетингова діяльність, притаманна кожному окремому підприємству. Правильне використовування маркетингових принципів управління допоможе підприємству вижити в жорсткому конкурентному середовищі.