(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Дослідженно зарубіжний досвід у сфері логістичного та маркетингового менеджменту. Розкрит результати аналізу рейтингу країн за індексом LPI, а також визначають проблеми України, що спричиняють її низький рейтинг за цим показником. Наведено пропозиції щодо можливостей імплементації закордонного досвіду в сучасному управлінні логістикою для поліпшеня української логістичної системи. Метою статті є дослідження рейтингу країн за індексом LPI, виявлення проблем України, що спричиняють її низький рейтинг та пошук можливих шляхів імплементації закордонного досвіду в сучасному управлінні логістикою для поліпшення української логістичної системи. Проведено аналіз індексу ефективності логістики різних країн світу. Встановлено, що у 2016 р. Україна опустилася з 61-ї на 80-ту позицію. Це пояснюється тим, що інші країни розвивають свої логістичні системи більш швидкими темпами, ніж наша держава. Ще однією причиною зниження рейтингу є складна соціально-економічна та політична ситуація в країні. Зроблено висновок, що за розвитком логістики Україна серйозно відстає від провідних країн і країн-сусідів, що обумовлено низкою проблем суб’єктивного та об’єктивного характеру. Деякі з них притаманні й іншим країнам пострадянського простору, що негативно впливає і на їхні рейтингові показники. Зроблено висновок про те, що за кордоном усвідомлення ролі логістики в економічному зростанні країн і регіонів відбулося досить давно. Це вплинуло на формування і розвиток системи внутрішніх і зовнішніх логістичних зв’язків розвинених зарубіжних країн світу. Аналіз динаміки розвитку логістики в розвинутих країнах показує, що стосовно кожної країни вибір конкретного теоретичного апарату, методології та практичного інструментарію логістики був обумовлений конкретною економічною потребою, яка формувалася під впливом таких визначальних чинників, як рівень розвитку продуктивних сил, особливості спеціалізації та кооперування на внутрішньому й міжнародному ринках, рівень технологічного розвитку, політична ситуація, характер і рівень розвитку ринкових відносин, національні та соціальні традиції конкретної держави й інститутів.