(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Розглянуто поняття «медіаграмотність» як підґрунтя процесу медіаінформаційного забезпечення підприємства. Систематизовано основні медіаінформаційні джерела, звідки управлінський персонал підприємства має змогу отримувати дані для їх обробки та аналізу системою медіаінформаційного забезпечення. Виявлено, що саме Text-mining як складовий елемент системи медіаінформаційного забезпечення підприємств, що займаються ЗЕД, є надзвичайно дієвим інструментом для добування знань конкурентного характеру з масивів медіаінформаційних даних. Визначено, що державні органи хоч і здійснюють певний обсяг медіаінформаційних робіт для підприємств, що виконують ЗЕД, проте їх діяльність саме в аспекті надання необхідних відомостей конкурентного характеру є явно недостатньою через відсутній пошук чітких стратегічних перспектив та можливостей, виявлення структурних порожнеч на закордонних ринках. Обґрунтовано, що функціонування системи медіаінформаційного забезпечення має вагомі позитивні ефекти й зрушення не лише для підприємства, де ця система функціонує, але і для держави в цілому. Доведено, що державну політику варто скерувати за вектором надання медіаінформаційної підтримки підприємств щодо їх зовнішньоекономічної діяльності, оскільки пошук, обробка та підготовка аналітичної інформації конкурентного характеру суттєво спрощує й оптимізує процес прийняття управлінських рішень щодо стратегічних напрямів розвитку підприємства.