(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Представлено розроблену на основі базової теорії економічної політики та з урахуванням стандартів сталого розвитку концепція формування регіональної земельної політики, яка надає можливість обґрунтування напрямків, методів та інструментів регулювання земельних відносин на рівні регіону. Виділено cуб’єкти регіональної земельної політики на загальнодержавному та регіональному рівнях управління. Доведено, що регіональна земельна політика має здійснюватися економічними та адміністративними методами на принципах законності, непорушності права власності, включення землі у ринковий обіг, поєднання економічної ефективності й екологічної безпеки використання земель, платності, цільового призначення використання, пріоритету загальнодержавних інтересів, диференційованого управління землями різних категорій і регіонів. За допомогою шкали відносних переваг Т. Сааті встановлено, що стимулюючий тип реалізації земельної політики, який передбачає всебічне сприяння активному розвиткові ринкових процесів, є пріоритетним для Полтавського регіону на сучасному етапі земельних відносин.