(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Запропоновано методологічні прийоми прогнозування поставок газу через газотранспортну систему України на основі розрахунків мінімально можливого обсягу транзитного природного газу для забезпечення прибутковості його транспортування, що дозволяє, на відміну від існуючих підходів, урахувати способи забезпечення безперебійного постачання природного газу в Європу територією України та дати оцінку реальних можливостей реверсних поставок газу. Доведено, що на сучасному етапі розвитку суспільства державна політика щодо диверсифікації джерел і шляхів постачання природного газу в Україну як складова енергетичної безпеки, має розглядатись як стан готовності паливно-енергетичного комплексу країни, зокрема й газового комплексу, до максимально надійного, технічно безпечного, екологічно прийнятного, економічно ефективного та обґрунтованого достатнього енергозабезпечення економіки держави й населення, а також до гарантованого забезпечення можливості керівництва держави у формуванні та здійсненні політики захисту національних інтересів у сфері енергетики без зовнішнього і внутрішнього тиску, який визначається низькою вірогідністю погіршення параметрів складових безпеки ринкового середовища (інституційна безпека ринку, мінливість цін, достатність ресурсів) та учасників міжнародної торгівлі (стабільність економічних зв’язків і соціальна безпека громадян). Запропоновано методичний підхід на основі даних, що допускають міжнародне порівняння з метою врахування стану та тенденцій розвитку сусідніх країн і країн із подібними передумовами в процесі державного регулювання енергетичної безпеки та забезпечення диверсифікації джерел і маршрутів постачання природного газу.